Вплив весняних холодів і морозів на розвиток та урожайність кукурудзи

878
Вплив весняних холодів і морозів на розвиток та урожайність кукурудзи

Щороку ми стикаємося з різноманітними проблемами на посівах кукурудзи. Не є винятком і заморозки, що призводять до зниження густоти та втрати частини посівів. Вплив заморозків на урожайність кукурудзи – чи не основне питання, яке непокоїть агрономів останнім часом, адже від цього залежить економіка вирощування культури.

Крім основного питання – урожайності, агрономів турбують й інші. Чи відрізняються гібриди кукурудзи за холодостійкістю та морозостійкістю? Які характеристики гібрида впливають на толерантність до холоду? За якої густоти варто пересівати кукурудзу, пошкоджену морозами? Чи потрібно вносити гумінові кислоти, мікроелементи для підтримки ушкоджених морозом паростків, і якщо потрібно, то коли?

Пропонуємо поетапно розібратися у всіх основних питаннях і з’ясувати, яким чином можна допомогти рослинам відійти від стресу.

Спочатку слід визначити різницю між холодостійкістю та морозостійкістю. Холодостійкість – це здатність рослин протидіяти плюсовим пониженим температурам (субоптимальним температурам) без значних фізіологічних змін у рослині. Для кукурудзи субоптимальною вважають температуру до +15°С. За холодостійкістю гібриди різняться між собою. Так, одні з них можуть проростати за температури +7…+8°С і вегетувати за температури +12…+15°С, тоді як іншим для проростання потрібна температура +10…+12°С, а оптимальна температура вегетації – понад +15°С. Холодостійкість гібридів можна визначити методом cold test у лабораторних умовах, який передбачає пророщування насіння в термостаті.

Що ж до морозостійкості, то тут потрібно чітко розуміти, що за температури –3…–4°С впродовж кількох годин, незалежно від холодостійкості гібрида, всі паростки будуть приморожені з подальшим відмиранням тканин і цілих листків. Рівень пошкодження морозом не дуже залежить від конкретного гібрида. На пошкодження посіву морозом більший вплив матимуть рельєф поля, фаза розвитку рослин, тривалість впливу низьких температур, опади тощо.

Які ж характеристики впливають на холодостійкість? Холодостійкість – це сортова особливість, вона залежить від гарно розвиненої кореневої системи гібрида на ранніх етапах розвитку та його здатності проростати за понижених температур. Тип зерна та ФАО гібрида не впливає на холодостійкість! Сьогодні відомі гібриди із зубоподібним типом зерна, які відзначаються високою холодо­стійкістю. Водночас вони можуть мати ФАО 250 або 350. Раніше вважалося, що кременисті гібриди, які мають низьке ФАО, характеризуються вищою холодостійкістю. Наші дослідження показали, що холодостійкість – суто сортова ознака. Так, під час аналізу гібридів селекції KWS високою холодостійкістю, окрім кременистих ранніх гібридів, відрізнялися зубоподібні гібриди з ФАО 300–400.

В роки, коли посіви пошкоджуються морозом, холодостійкість гібрида має менше значення. Що  відбувається з такими посівами надалі і як їм допомогти?

Посіви, які на момент зниження температури перебували в одній фазі розвитку й були рівномірними та вирівняними, найменше постраждають від морозу у вигляді зниження врожайності. Чому? Для кукурудзи дуже важливо отримати дружні сходи. Відставання в рості сусідніх рослин дуже важко компенсувати впродовж вегетації. А якщо під час нерівномірного проростання і розвитку ще й відчуватиметься вплив стресового чинника, то це тільки погіршить ситуацію. Наприклад, у нас на полі фаза одних рослин 2–3 листки, інших – 1 листок, а ще частина насіння тільки почала проростати у ґрунті. В цей час спостерігається зниження температури до –3…–4°С. Рослини у різних фазах розвитку по-різному реагуватимуть на стресовий чинник. Ті, що мають один-два листки, замерзають, проте після потепління відновлюють нормальний розвиток і фактично не знижують продуктивність, оскільки перебувають в одній фазі розвитку із сусідніми рослинами.

Рис. 1. Сходи кукурудзи на 7-й день після заморозків. Рослини, що перебували в одній фазі на момент приморозку, почали рівномірно відростати
Рис. 1. Сходи кукурудзи на 7-й день після заморозків. Рослини, що перебували в одній фазі на момент приморозку, почали рівномірно відростати

Паростки, які перебувають у фазі проростання, починають закручуватися внаслідок перепаду денної та нічної температури, рости у протилежному напрямку, відбувається їх деформація з подальшим відставанням у розвитку від інших рослин. За частого перепаду температур впродовж кількох днів такі паростки мають кілька колін, вони ослаблені й можуть навіть не з’явитися над поверхнею ґрунту. Розраховувати на те, що такі рослини сформують нормальний урожай, не можна. Навіть якщо вони проростуть, то не зможуть конкурувати з рослинами, які на час перепадів температур були у фазі 2–3 листків.

Рис. 2. Точка росту жива, коренева система має хороший розвиток
Рис. 2. Точка росту жива, коренева система має хороший розвиток

Коли приймати рішення щодо пересіву, за якої густоти? Залежно від типу качана, який формує гібрид, визначають критичну густоту стояння рослин на гектар і необхідність пересіву. Гібриди, які мають незавершений тип качана (flexible), не варто пересівати навіть за густоти 40–45 тисяч на 1 га. Як правило, за пересівання ви не компенсуєте втрачених 4–6 тижнів вегетації культури. Окрім того, підвищується ймовірність негативного впливу спеки у фазу наливу зерна, яка проходитиме дещо пізніше, як правило, в кінці серпня.

Гібриди, що мають фіксований тип качана (fix), рекомендовано пересівати за густоти, меншої за 45 тисяч на 1 гектар, оскільки вони не зможуть сформувати качани більшого розміру. Гібриди з таким типом качана зазвичай мають ФАО 180–240.

Рис. 3. Деформація паростків кукурудзи спричинена перепадами денних і нічних температур
Рис. 3. Деформація паростків кукурудзи спричинена перепадами денних і нічних температур

Що ж до підтримки пошкоджених рослин гуміновими кислотами, мікроелементами, то до їх застосування потрібно ставитися стримано. Рослини, які щойно зазнали впливу морозу, потребують в основному тепла, повітря та вологи. Це основні елементи для нормального відновлення і подальшого росту. Додаткові мікроелементи потрібно використовувати дещо пізніше, у фазу 6–9 листків (залежно від ФАО), перед закладкою качана. Тоді їх використання буде більш ефективним, що позитивно вплине на закладку рядів зерен і кількості зерен у качані. Чому в фазу 6–9 листків? У ранніх гібридів (ФАО 180–200) закладка качанів відбувається у фазу 6–7 листків, середньоранніх (ФАО 200–300) – 7–8 листків та середньопізніх (ФАО 300–400) – 8–9 листків, тому перед початком закладання качана потрібно створити для рослини максимально комфортні умови.

Рис. 4. Нерівномірний розвиток рослин спричинений неякісною підготовкою ґрунту та різною глибиною загортання насіння
Рис. 4. Нерівномірний розвиток рослин спричинений неякісною підготовкою ґрунту та різною глибиною загортання насіння

Якого зниження врожайності варто очікувати внаслідок впливу заморозків? Якщо під час заморозків усі рослини були в одній фазі розвитку (2–3, 3–4 листки), то навіть за повного знищення вегетативної маси зниження врожайності може бути не більшим за 5%. Якщо ж рослини мали різний розвиток, то зниження врожайності може сягати 10 або навіть 20%. На зниження врожайності також впливатимуть і погодні умови в фазу наливу зерна.

На що варто іще звернути увагу, так це на внесення гербіцидів. Під час їх застосування потрібно не забувати про листки, які відмерли, це потрібно обов’язково брати до уваги! Не слід вносити гербіциди тоді, коли рослини ще не відійшли від стресу, та в момент закладання качанів, що описано вище.

А загалом пошкодження кукурудзи морозом має більше візуальний вплив на зниження врожайності, аніж фактичний. Тому потрібно зважено оцінити ситуацію, набратися терпіння і просто почекати. Час – найкращий лікар! Гарних вам врожаїв і поменше стресових ситуацій на полях!

Сергій Красновський, керівник відділу розвитку продуктів і агросервісу компанії «КВС-Україна»

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram