17 Травня 2022

Хвороба, яка матиме вирішальний вплив на врожайність зернових

Актуальна інформація про хворобу, яка матиме вирішальний вплив на врожайність зернових культур. Мова йде про септоріоз та захист від нього.

Серед плямистостей листя пшениці септоріоз займає одне з перших місць за шкодочинністю та поширенням і є одним з найбільш прогресуючих захворювань культури в Європі та світі.

Олександр Лавренко, регіональний менеджер, ТОВ «ДСВ-Україна»
Олександр Лавренко, регіональний менеджер, ТОВ «ДСВ-Україна»

Процес розвитку септоріозу на рослинах озимої пшениці може спостерігатися потягом всього періоду вегетації. Хвороба шкідлива тим, що перші симптоми ураження ми спостерігаємо ще в осінній період, а латентний період весною може тривати до 28 днів.

Типовими ознаками хвороби – поява спершу світлих, жовтих, світло-коричневих, інколи слабо виражених плям з темною облямівкою або без неї. У центрі плями або по всій її поверхні містяться чорні дрібні пікніди. Уражене листя, як правило, всихає. Симптоми хвороби на сприйнятливих сортах з’являються ще восени, переважно на листках, які торкаються поверхні ґрунту. Плями на сходах кругліші і часто займають усю ширину листка. На них чітко видно чорні цятки – пікніди збудника хвороби. Найшвидше септоріоз розвивається від моменту поновлення вегетації озимої пшениці до фази появи прапорцевого листка. Фактично на фазі прапорцевого листка вказаний збудник закінчує свій цикл розвитку. Отже, розвиток хвороби починається з нижніх листків і поширюється рослиною догори.

прояви септоріозу на озимій пшениці
Прояви септоріозу на озимій пшениці

Масовому розвитку хвороби сприяє температура +12…+25°С, наявність краплинної вологи або відносна вологість повітря 90–100%. За таких умов пікноспори можуть прорости протягом кількох годин, після виходу з пікнід, але мінімальний температурний поріг для розвитку хвороби +5°С. Посушливі періоди вегетації гальмують розвиток хвороби. В умовах Південного Лісостепу і Степу України настання посухи повністю стримує розвиток листкової форми хвороби.

Дослідження показують, що ураження озимої пшениці збудником впливає на довжину колосу, кількість зернин у ньому, масу зерен з колосу та масу 1000 зернин. При ступені ураження хворобою на 25 %, зменшення маси зерна з колосу досягає 15,3 %, а маса 1000 зернин зменшується на 10,4 %. Недорозвиненість колоса спричиняє втрати врожаю до 20% і більше. Зерно в ураженому колосі стає плюсклим або зовсім не утворюється. Поріг шкодочинності септоріозу – поява симптомів хвороби на 12% листя.

Септоріоз в посівах пшениці
Септоріоз в посівах пшениці

Слід зауважити, що ризик ураження хворобою зростає в умовах повторних посів стерньових по стерньових, особливо без обороту пласта в умовах мінімального або нульового обробітку ґрунту. Також ризик зростає в умовах ранніх посівів, які гірше освітлюються та мають сприятливий клімат для розвитку хвороби. Інфекція зберігається на рослинних рештках і сходах падалиці у вигляді пікнід і міцелію.

Читати по темі: Алгоритми гербіцидного захисту озимої пшениці від бур’янів

Якщо хворобу ефективно проконтролювати у ранніх фазах (ВВСН 31) ми не дамо поширились пікноспорам на верхні листки, які мають найвищий вплив на врожайність за рахунок максимального фотосинтезу. Кожен з вас бачив ситуацію, коли прапорцевий лист згорав за 7 чи 10 днів, в залежності від сорту, особливо в роки з сильними опадами та високими температурами. Стосовно діючих речовин, то найкращий ефект будуть мати триазоли (протіконазол, пропіконазол, епоксиконазол, ципроконазол).

На даний час, залежно від зони, сорту та термінів посіву ми маємо фази розвитку ВВСН 25-29 і в нас є час на детальний огляд та аналіз посівів до фази ВВСН 31 для того, щоб правильно вибрати стратегію внесення препаратів, виходячи з тих умов, які складаються. Селекціонери ж постійно працюють над виведенням новітніх сортів, які будуть максимально адаптовані до сучасних умов, в тому числі, і до найбільш шкодочинних хвороб.

ДСВ – Інновації для Вашого успіху!

Слава Україні.

Олександр Лавренко, регіональний менеджер, ТОВ «ДСВ-Україна»

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Як рекорду досягали й усі труднощі здолали

Продовжуючи минулорічну практику, в цій статті ми...

Стратегія роботи з посівами озимої пшениці та гібридного жита навесні 2022 року

Кожного року з наближенням весняно-польових робіт постає...

Погода

Kyiv
кілька хмар
10.9 ° C
11.5 °
9.8 °
53 %
0.5kmh
18 %
Вт
17 °
Ср
14 °
Чт
19 °
Пт
21 °
Сб
19 °