Особливості сортової агротехніки: сорти Коломба, Фламенко та Челенджер

386
Особливості сортової агротехніки: сорти Коломба, Фламенко та Челенджер

Максимальна реалізація потенціалу сорту можлива лише при повному врахуванні його біологічних особливостей. Тривалість дня, коливання температури, опади, реакція на кислотність ґрунту, кількість стебел і бульб, форма, особливості бульбоутворення, стиглість, стійкість до хвороб і шкідників… Це далеко не повний перелік чинників, які треба брати до уваги при плануванні та виконанні технологічних операцій. Часто навіть досить схожі сорти можуть суттєво різнитися в технологічних підходах при вирощуванні. А отже, і по-різному реагувати на ті чи інші технологічні операції. Інколи виробники картоплі можуть вирощувати 5–6 різних сортів на одному полі за однією обраною технологією. Такі прості рішення призводять до того, що жоден сорт не може максимально сформувати урожайність. Звісно, від цього потерпає, насамперед, сам виробник. Саме тому при вирощуванні картоплі важливо розуміти біологічні особливості сорту. Адже від цього виграє і сам виробник, і покупці, які зможуть споживати смачний, якісний і корисний продукт.

СОРТ КОЛОМБА

сорт КоломбаДуже ранній столовий сорт із дуже швидкою динамікою формування й накопичення бульб. В кущі, як правило, зав’язується 14–16 бульб, а на легких ґрунтах при достатній вологості – до 20.

Головними перевагами сорту є дуже ранній урожай, висока продуктивність, відмінний смак і висока стійкість бульб до потемніння м’якушу.

Навіть у місцях травмувань та пошкоджень шкірки м’якуш залишається світлим і привабливим. Бульби сорту округлої форми, мають гладеньку шкірку, а тому можуть вирощуватися на будь-яких ґрунтах. В Європі цей сорт відноситься до так званої групи дієтичної картоплі. Річ у тім, що чудовий смак бульб цього сорту поєднується з їх низькою калорійністю. В середньому калорійність цієї картоплі на 25–30% нижча, ніж інших сортів.

Коломба – це дуже ранній сорт і тому має короткий період спокою, тобто в сховищі необхідно уважно стежити за проростанням бульб у другій половині періоду зберігання. Бульби сорту можуть пустити верхівковий паросток, однак це навіть добре, оскільки незадовго до посадки його корисно обламати. Цей простий захід стимулюватиме проростання і розвиток бічних паростків, що зумовить більшу кількість стебел, більше бульбоутворення і вищу урожайність. Коломба – це сорт, який не любить посадки в надто холодний ґрунт. Бажано, щоб на момент садіння його температура підвищилася хоча б до 6оС. Бульби рекомендується висаджувати на звичайну глибину, але важливо якісно підготувати ґрунт під картоплю, адже тільки в такому разі можливим буде формування гарних об’ємних гребнів. Велика кількість крупних бульб під кущем може спричинити позеленіння окремих із них. Цей сорт вирізняється невисоким вмістом сухих речовин, тому різати посадкові бульби не рекомендується. Густота посадки для вирощування на ранню картоплю рекомендується в межах 40–45 тис. шт. на гектар. При вирощування на повну урожайність – 38–40 тис. бульб на га. При посадці в холодний непрогрітий ґрунт слід забезпечити нормальний захист від ризоктонії.

Сорт невибагливий до системи удобрення. Так, рекомендована норма азоту становить 100–110 кг. д.р. на 1 га (разом із доступним азотом, який рослина може отримати з ґрунту). Повну норму азоту краще вносити за один раз. Цього буде достатньо для реалізації потенціалу сорту. При вирощуванні Коломби на ранню продукцію не варто використовувати органічні добрива, які розтягують фенологічні фази та віддаляють дозрівання бульб.

Коломба досить чутлива до дефіциту магнію, тому радимо приділити увагу магнієвому живленню.

Сорт нормально витримує застосування метрибузину при його застосуванні до появи сходів. Після появи сходів внесення Зенкору можливе лише як виняток із максимальною нормою не вище ніж 0,1–0,15 л/га.

Як і інші ранні сорти, Коломба чутлива до фітофторозу листя, тому радимо уважно підійти до фунгіцидного захисту та своєчасно застосовувати ЗЗР.

Сорт досить швидко дозріває, і бульби швидко формують шкірку. При вирощуванні на зрошенні на повний урожай рекомендується зменшити норму поливу для швидшого накопичення сухих речовин. Коломба – це сорт, не чутливий до вторинного росту, тому зменшення норми поливу не стимулюватиме його розвитку. Бажано, щоб до збирання бульби сорту змогли б акумулювати 17% сухих речовин.

Як вже зазначалося, Коломба – дуже ранній сорт із коротким періодом спокою. Тому слід складати календар продажів такими чином, щоб передбачити його реалізацію до кінця січня. Для більш тривалого зберігання бульби краще помістити в холодильник.

СОРТ ФЛАМЕНКО

Сорт ФламенкоСередньостиглий столовий сорт, який легко формує 12–14 великих товарних бульб овальної форми. Беззаперечними перевагами його є дуже високий потенціал продуктивності та привабливі насичено-бордові бульби з білим м’якушем, що мають підвищену стійкість до синяків і парші. Ще однією з переваг Фламенко є потужна коренева система, яка дає змогу гарно переносити посуху.

Фламенко придатний до вирощування на всіх типах ґрунтів, окрім дуже важких запливаючих. Незважаючи на певну чутливість до метрибузину, ви можете сміливо використовувати Зенкор у рекомендованих дозах до появи сходів. Після появи сходів доза внесення не повинна перевищувати 200 г/га.

Сорт позитивно реагує на внесення азотних добрив. Доза 160–200 кг. д.р./га допустима в системі удобрення. Азот можна вносити у два прийоми: перший – 1/3–1/4 норми, решта – під формування гребнів. Дуже важливо, щоб друге внесення азоту не було пізнім, оскільки це може спричинити появу ростових тріщин. Саме тому ми не радимо і застосування органічних добрив при вирощуванні цього сорту та інтенсивного внесення азоту «по листку».

Фламенко – це багатобульбовий сорт, а тому потребує більше місця для вирощування. Оптимальною густотою посадки бульб фракції 35–55мм є 42 тис. шт./га, а при вирощуванні насіннєвої картоплі – 68 тис. шт./га.

Фламенко менш чутливий до температури ґрунту під час посадки, ніж інші сорти, тому він належить до сортів перших строків посадки. Але, як і іншим багатобульбовим сортам, йому важливо забезпечити захист від ризоктонії. Це захворювання у процесі розвитку пошкоджує судини рослини, що призводить до порушення відтоку пластичних речовин. В підсумку кількість бульб у кущі стає ще більшою, але вони залишаються дрібними. Тому ми радимо приділяти увагу контролю цієї хвороби при вирощуванні Фламенко на важких вологих ґрунтах.

Ми рекомендуємо прогрівати насіннєві бульби до стану пробудження вічок. Це дасть змогу отримати швидкі рівномірні сходи та більш раннє бульбоутворення.

Для Фламенко властивий швидкий розвиток вегетативної маси, що потребує своєчасного контролю фітофторозу та альтернаріозу. Він не надто чутливий до цих захворювань, але своєчасний захист дає змогу повністю уникнути проблем з їх розвитком.

Інколи Фламенко властива певна затримка у бульбоутворенні. Для цього сорту таке явище нормальне. Надалі бульбоутворення пришвидшується, і бульби наростають дуже швидко, тому на пізніх строках вегетації це необхідно контролювати, щоб запобігти їх переростанню. Взагалі контроль росту бульб наприкінці вегетації дуже важливий для цього сорту, в тому числі й щоб уникнути проблем із можливим вторинним ростом. Більш рання десикація чи скошування бадилля також дадуть змогу отримати бульби з більш яскравою і насиченою бордовою шкірочкою. Для цього важливо максимально зменшити період, впродовж якого бульби Фламенко залишаються в землі після зупинки росту бадилля. Збирайте Фламенко якомога швидше після закінчення формування шкірки.

Бульби сорту легко відділяються від столонів, але все-таки ретельно налаштовуйте збиральну техніку, щоб запобігти їх травмуванню.

При закладанні на зберігання обов’язково витримуйте лікувальний період, активно вентилюйте бульби для їх швидкого підсушування та запобігайте появі конденсату, оскільки сорт дещо чутливий до сріблястої парші.

СОРТ ЧЕЛЕНДЖЕР

Сорт Челенджер Універсальний середньопізній сорт. Він придатний і для використання як столового сорту, для переробки на фрі та для вакуумної упаковки. Це надзвичайно потужний та посухостійкий сорт. Загалом Челенджер формує 15–17 великих бульб овально-видовженої форми з жовтою шкіркою та кремовим м’якушем, стійких до появи синяків та до парші звичайної.

Сорт дуже позитивно реагує на достатнє удобрення! 200–250 кг. д.р./га азоту (разом з доступним ґрунтовим азотом) є нормою для Челенджера. Оптимально азот дати в 2 прийоми: 2/3 перед посадкою, а решту відразу після початку періоду бульбоутворення. Челенджер не дуже полюбляє хлорвмісні добрива, тому внесення їх небажане.

Челенджер формує велику кількість крупних бульб і потребує достатньо місця для їх розвитку. Оптимально, коли густота посадки бульб фракції 35–55 мм становить приблизно 34 тис. шт./га. Дуже пильну увагу варто приділити якості підготовки ґрунту та сформованих гребнів, інакше велика маса бульб може зумовити позеленіння та сонячні опіки окремих із них.

Бульби сорту вирізняються тривалим періодом спокою і потребують попереднього прогрівання, що дає змогу отримати ранні й однорідні сходи. Крім того, цей сорт не полюбляє холодних ґрунтів, а тому посадку слід проводити лише після їх прогрівання. Як і інші багатобульбові сорти, Челенджер потребує контролю ризоктонії. Звертайте увагу на стан та температуру ґрунту і приймайте правильне рішення для контролю цієї хвороби.

Проростання бульб у Челенджера дещо сповільнене, але після сходів ріст активно пришвидшується і сорт формує дуже потужний кущ зі щільним листковим апаратом. Сорт стійкий до Зенкору, але певною мірою чутливий до фітофторозу та альтернаріозу. Просимо це брати до уваги при проведенні захисних заходів.

Бульби Челенджера швидко формують шкірку і легко відділяються від столонів. Однак не радимо проводити збирання за температури понад 25оС і нижче ніж 10оС. У Челенджера великі важкі бульби, і пошкодження від ударів можуть бути досить значними, тому особливу увагу варто приділити налаштуванню техніки, яка застосовується під час збирання, сортування та завантаження сховища. Також важливо при закладенні бульб на зберігання швидко підсушити їх і провести правильний лікувальний період, що дасть змогу суттєво зменшити розвиток сухих гнилей та інших хвороб. Цей сорт не полюбляє низької температури зберігання: вона має становити як мінімум 5оС.

Ігор Чечітко, ТОВ «HZPC Ukraine»

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2019

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram