Ріжки жита – шкідливість і менеджмент

323
Ріжки жита

Попри всі досягнення аграрної науки, на сьогодні така хвороба, як ріжки, набула значного поширення, особливо в тих регіонах, де чималі площі засіяно житом. Хвороба уражує як гібридне жито, так і звичайні сорти. У цій статті ми розглянемо, що це за хвороба, а також з’ясуємо, як за допомогою сучасних методів можна запобігти її появі на полях.

ЩО ТАКЕ РІЖКИ?

Ріжки (синоніми: ергот, житниця, житні ріжки, маткові ріжки, спориння) – хвороба  зернових культур і злакових трав, що викликається грибом Claviceps purpurea. Хвороба призводить до зниження врожайності та якості зерна, сіна й силосу, а також викликає захворювання людей і домашніх тварин, що називається  ерготизм. Його причиною може стати вживання хліба, випеченого із зараженого зерна. Худоба і птиця хворіють, якщо їх годувати зараженими зерном або сіном. Цикл хвороби вперше описали в 1800-х роках, але зв’язок між ріжками й епідеміями серед людей і тварин було встановлено за кілька сотень років до цього. Сильні отруєння людей були поширені в Європі в Середні віки, коли часто вживали ерготичний житній хліб.

Ріжки зустрічаються щороку на злаках і травах. Хоча втрата врожаю, викликана цією хворобою, досить значна, вплив алкалоїдних токсинів ріжків на людину та тварин має набагато більше значення.

Ріжки можуть викликати пряму втрату врожаю пропорційно кількості заражених зерен. У несприятливі роки вона може становити до 10–15% врожаю. Ріжки також впливають на якість зерна і його ринкову вартість. У комерційній торгівлі зерно пшениці класифікуються як заражене, коли воно містить більше ніж 0,05% за масою склероцій ріжків. Жито вважається зараженим, коли воно містить понад 0,3%, а тритикале, овес або ячмінь називають «ріжковим», якщо в ньому міститься більше ніж 0,1% склероцій.

Значну кількість склероцій ріжків можна видалити із зерна за допомогою сучасної збиральної техніки, якщо воно не містить уламків або склероцій, за розміром подібних до зернин (рис. 1). Однак часто видалити склероції в кількості, достатній для того, щоб відповідати допустимим нормам, буває досить важко. В зерні залишаються сліди та залишки, які будуть токсичними для людей і домашніх тварин.

Для видалення склероцій у насіннєвому матеріалі жита використовують фотосепаратори.

Рис. 1. Склероцій у колосі високопродуктивного гібрида озимого жита. Ріжки уражують як сорти, так і гібриди жита. Тому підбір стійких гібридів – важливий чинник успіху в профілактиці цієї хвороби
Рис. 1. Склероцій у колосі високопродуктивного гібрида озимого жита. Ріжки уражують як сорти, так і гібриди жита. Тому підбір стійких гібридів – важливий чинник успіху в профілактиці цієї хвороби

Для селекційних компаній насіння, заражене ріжками, – велика втрата іміджу. Це свідчить про низький рівень застосованої технології, адже ріжки з’являються тільки тоді, коли сіяти зараженим насінням або взагалі не дотримуватись сівозміни. На жаль, сьогодні придбати заражене ріжками насіння можна досить часто.

ЯКІ КУЛЬТУРИ УРАЖУЄ ХВОРОБА?

Ріжки часто асоціюють саме з житом (рис. 1). Втім, ця хвороба часто уражує й інші культури (рис. 2): озиму та яру пшеницю, ячмінь, тритикале, овес, а також  інші дрібнонасінні злакові культури, кормові трави, сорго та просо. Загалом ріжки можуть уражувати понад 400 видів зернових і трав’янистих рослин на всіх континентах. Щоб уникннути ураження хворобою, не рекомендується вирощувати в сівозміні злакові культури після злаків. Жито потрібно чергувати з широколистими культурами.

ЯКІ СИМПТОМИ УРАЖЕННЯ РОСЛИН РІЖКАМИ?

Найбільш поширеною ознакою ріжків є склероція від темно-пурпурного до чорного кольору, яка замінює зерно в колосках злаків і трав; її можна побачити безпосередньо перед збиранням врожаю.

Рис. 2. Всупереч поширеній думці, ріжки часто уражують не тільки жито, а й м’яку пшеницю та ячмінь. На фото зліва – склероції ріжків у зерні м’якої пшениці, на фото справа – в ячмені
Рис. 2. Всупереч поширеній думці, ріжки часто уражують не тільки жито, а й м’яку пшеницю та ячмінь. На фото зліва – склероції ріжків у зерні м’якої пшениці, на фото справа – в ячмені

Склероції ріжків складаються з маси ниток гриба. Внутрішня частина склероції біла або рудувато-біла. У деяких зернових культур, наприклад жита, склероції ріжків зазвичай більші, ніж звичайні зерна (рис. 1), тоді як, наприклад, у ячменю вони можуть бути однаковими за розміром (рис. 2).

До розвитку склеротичних тіл у гриба розвивається стадія в колосі, яку зазвичай називають «медовою росою». Вона складається з липких, жовтуватих, солодких виділень гриба, які утворюють краплі на заражених квіткових частинах (рис. 5). Ці краплі приваблюють комах, які надалі розносять інфекцію по полю.

ЯК РОЗВИВАЮТЬСЯ РІЖКИ?

Склероції, що з’являються на полях із житом або у трав’янистих місцях, падають восени на землю і виживають на поверхні грунту. Навесні й на початку літа склероції проростають, утворюючи крихітні грибоподібні тіла (рис. 3). Спори (аскоспори), що утворюються в результаті статевого процесу в цих тілах, викидаються в повітря, і вітрові потоки можуть переносити їх до колосків.

Рис. 3. Склероції, що потрапили в ґрунт восени або були занесені разом із насінням, проростають навесні. На фото – проростання склероції ріжків (Claviceps purpurea). Округлі головки (строми) на цих стеблах виробляють спори (аскоспори), які заражають квітки жита влітку
Рис. 3. Склероції, що потрапили в ґрунт восени або були занесені разом із насінням, проростають навесні. На фото – проростання склероції ріжків (Claviceps purpurea). Округлі головки (строми) на цих стеблах виробляють спори (аскоспори), які заражають квітки жита влітку

Першу інфекцію рослини отримують від статевих спор, що переносяться вітром. Спори приземляються на квіти, проростають, потім гриб проникає у зародок ядра, яке розвивається (рис. 4).

Незабаром із заражених квітів виділяється «медова роса» (рис. 5), що містить велику кількість безстатевих спор грибів (конідій). «Медова роса» приваблює різні види комах, а ті переносять спори на інші квіти трав, поширюючи гриб у періодичному циклі, який триває доти, поки квіточки відкриті.

Рис. 4. Цикл розвитку ріжків
Рис. 4. Цикл розвитку ріжків

Спори можуть передаватися іншим рослинам в результаті дощу і прямого контакту. Як тільки гриб потрапляє у суцвіття, він росте у всіх зародках і заміщує їх, пізніше створюючи темну склероцію. Багато склероцій падають на землю перед збором врожаю і зимують на поверхні грунту, слугуючи потенційними джерелами спор у наступному році (рис. 4).

ЧИННИКИ РИЗИКУ, ЩО ЗБІЛЬШУЮТЬ ЙМОВІРНІСТЬ РОЗВИТКУ РІЖКІВ

Ріжки розвиваються більш активно впродовж вологих сезонів. Волога в повітрі та на ґрунті сприяє проростанню тіл ріжків, а прохолодна й дощова погода під час цвітіння сприяє розвитку стадії «медової роси». За сухої погоди спостерігається протилежне явище. Сприйнятливість до інфекції серед сільськогосподарських культур зростає за будь-яких умов, які можуть продовжити цвітіння.

Ризики зростають у таких випадках:

  • якщо це сорти, які відкрито запилюються;
  • якщо це сорти та гібриди із тривалим періодом цвітіння;
  • цвітіння відбувається у холодних і вологих умовах, що полегшує утворення спор і подовжує період цвітіння;
  • у сівозміні та по сусідству наявні злакові бур’яни і види кормових трав;
  • пізнє і вторинне кущіння, нерівномірний посів, використання сортів-популяцій.

ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ТА БОРОТЬБИ З РІЖКАМИ ЖИТА

Основними методами протидії хворобі є:

  • використання для посіву чистого від ріжків насіння;
  • сівозміна;
  • сівба стійкими сортами або гібридами PollenPlus;
  • сівба насінням із перехідного фонду, а не свіжозібраним;
  • сівба протруєним насінням (Кінто Дуо, Вітавакс);
  • контроль злакових бур’янів, переносників захворювання;
  • оранка, загортання склероцій на глибину понад 5 см;
  • обприскування посівів фунгіцидами на початку цвітіння (проти ріжків немає зареєстрованих препаратів. Хоча деякі фунгіциди досить ефективні, часто їх застосування обходиться дуже дорого – 60–180 дол./га, і щоб домогтися якісного результату, слід проводити також обприскування грунту препаратами азольної групи);
  • забезпечення дружного і одноразового цвітіння;
  • правильне збирання врожаю, відокремлене збирання сильно заражених ділянок;
  • механічне очищення і сортування насіннєвого матеріалу.

Варто зазначити, що хоча методів боротьби з цією хворобою багато, але справді ефективних серед них мало. Тому необхідно застосовувати методи прфілактики, найкращими із яких є такі:

Рис. 5. «Медова роса» на заражених рослинах містить велику кількість безстатевих спор грибів (конідій). Звідси різні види комах розносять спори гриба на здорові рослини
Рис. 5. «Медова роса» на заражених рослинах містить велику кількість безстатевих спор грибів (конідій). Звідси різні види комах розносять спори гриба на здорові рослини

Недопущення сівби зараженим насінням. Зовсім не складно з’їздити до постачальника насіння на поля і подивитися, чи не заражені вони ріжками (а ріжки будуть тільки у разі недотримання сівозміни або сівби вже зараженим насінням). Із власного досвіду скажу, що багато відомих зарубіжних оригінаторів жита, пропонуючи насіння в Україні, ніяк не контролюють виробництво і масово продають заражений посівний матеріал. Тож довіряй, але перевіряй!

Дотримання сівозміни – це основний метод. Жито треба чергувати з широколистими культурами, наприклад, із льоном, нутом, соняшником або соєю тощо, але не зі злаковими культурами. Склероції ріжків гинуть у польових умовах за один рік, якщо поле засівати широколистими культурами.

Сівба стійкими сортами/гібридами жита. Серед сортів стійким до хвороби є Матадор (7 балів за 9-бальною шкалою).

Загалом гібриди жита більше уражуються хворобою, ніж сорти; втім, останнім часом з’явилися нові гібриди PollenPlus, які менше схильні до ураження ріжками, оскільки виробляють багато пилку та швидко відцвітають і ріжки не встигають заражати їхні квітки. Водночас гібриди жита більше врожайні, аніж сорти.

Отже, якщо застосовувати нескладні методи захисту і профілактики, а також дотримуватись технології вирощування та сіво­зміни, можна успішно конт­ролювати це захворювання жита та інших зернових культур на своїх полях.

Олексій Орлов, канд. с.-г. наук

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2020

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram