19 Жовтня 2021

Технологічні особливості та напрями вирощування жита

Жито – одна із найбільш врожайних зернових культур у світі. Урожайність у 12–14 т/га цілком реальна для нових гібридів цієї культури. За цим показником гібридне жито вже перегнало озиму пшеницю, що стало можливим завдяки сучасній генетиці. У цій статті ми розглянемо ключові особливості технології вирощування жита, які різняться залежно він напрямів використання кінцевого продукту.

ВИРОЩУВАННЯ ЖИТА ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВИСОКОЯКІСНОГО ЗЕРНА

У більшості випадків використовують тільки сучасні гібриди озимого жита, що характеризуються високою врожайністю і якістю зерна. Незважаючи на високу вартість насіння, саме гібриди озимого жита забезпечують найбільшу окупність інвестицій на кожну вкладену у виробництво зерна цієї культури гривню.

Рис. 1. Гібридне жито – найбільш високоврожайна зернова культура
Рис. 1. Гібридне жито – найбільш високоврожайна зернова культура

Гібридне озиме жито ефективніше, ніж звичайні сорти, засвоює поживні елементи з добрив, які вносять під культуру, краще поводиться в разі пізньої сівби і є більш стійким до несприятливих природних чинників. До того ж сучасні гібриди озимого жита завдяки технології PollenPlus стійкі до ріжків (Clviceps), що важливо для виробництва якісного зерна без мікотоксинів.

Рис. 2. Житній, або «чорний» хліб є основним продуктом харчування для всіх народів Європи (житнього поясу). Його історичне значення для західної цивілізації прирівнюється до значення рису для народів Азії. Вирощування сучасних гібридів жита, стійких до ріжків, дає змогу отримати якісний хліб, чистий від алкалоїдів і токсинів
Рис. 2. Житній, або «чорний» хліб є основним продуктом харчування для всіх народів Європи (житнього поясу). Його історичне значення для західної цивілізації прирівнюється до значення рису для народів Азії. Вирощування сучасних гібридів жита, стійких до ріжків, дає змогу отримати якісний хліб, чистий від алкалоїдів і токсинів

Основні технологічні особливості вирощування жита:

  • правильний підбір гібридів озимого жита залежно від місцевих ґрунтово-кліматичних умов і напрямів використання;
  • внесення добрив під заплановану врожайність – чим вона вища, тим краще має бути відпрацьована система внесення добрив і тим більшу норму добрив слід вносити;
  • навіть при внесенні середніх норм добрив за одних і тих самих умов вирощування гібридне жито дає врожайність на 30–50% вищу, ніж звичайні сорти;
  • при висіванні гібридів жита для отримання зерна необхідно значно менше насіння, ніж у разі використання звичайних сортів, оскільки гібридне жито має вищий коефіцієнт кущіння. Зазвичай норма висіву гібридів жита становить 1,5–2,2 млн схожих насінин на гектар (залежно від умов і гібрида), тоді як норма висіву традиційних сортів – 4,5–6,0 млн/га залежно від умов;
  • глибина висіву сучасних гібридів становить 2–2,2 см, оскільки при більшому заглибленні гібридне жито гірше кущиться. Раніше було прийнято висівати звичайне сортове жито на глибину 4,5–7,0 см, залежно від умов, оскільки у старих сортів із однієї насінини формувалися тільки одне стебло і один колос. Отже, щоб посіяти гібридне жито на потрібну глибину, необхідно забезпечити якісну підготовку ґрунту, насіннєвого ложа, виконати сівбу сучасною сівалкою;
  • гібридне жито, як і гібридна пшениця, – одна з тих сучасних культур, які дуже добре кущаться і які можна сіяти сівалками точного висіву (овочевими або зерновими). При точному висіві вони забезпечують найвищу врожайність;
  • при вирощуванні гібридного жита ефективним є внесення регуляторів росту і фунгіцидів, оскільки при дотриманні технології прибавка врожайності дає змогу сповна окупити витрати на ці операції;
  • вирощування гібридного жита можливе також за технологією No-till і Strip-till, оскільки гібриди краще, ніж сорти, пристосовані до цих технологій і дають вищу врожайність та прибутковість порівняно зі звичайними сортами жита;
  • вигідно також вирощувати гібридне жито на зрошенні в посушливих регіонах, особливо для використання в овочевих сівозмінах, оскільки культура є хорошим попередником. Порівняно з кукурудзою, жито не накопичує у ґрунті великої кількості фузаріозної інфекції. При вирощуванні гібридного жита на зрошенні обов’язково застосовувати регулятори росту, інакше посіви формують дуже високу вегетативну масу і найчастіше вилягають;
  • гібриди жита краще пристосовані до пізніх термінів висіву та несприятливих умов, ніж звичайні сорти;
  • гібридне жито забезпечує вищу врожайність, але при цьому і вимагає набагато більше уваги та досвіду, потребує суворого дотримання технології, правильного розрахунку систем мінерального живлення і захисту рослин.

Рис. 3. Гібридне жито – культура, яку можна сіяти пізніше за решту озимих. На фото – пізні посіви жита (фото зроблене 4.11.2010). Вже був мороз, і рослини мають антоціанове забарвлення, що свідчить про погане засвоєння фосфору із холодного ґрунту
Рис. 3. Гібридне жито – культура, яку можна сіяти пізніше за решту озимих. На фото – пізні посіви жита (фото зроблене 4.11.2010). Вже був мороз, і рослини мають антоціанове забарвлення, що свідчить про погане засвоєння фосфору із холодного ґрунту

Рис. 4. Ті самі посіви жита, тільки навесні (фото зроблене 02.04.2011). Незважаючи на дуже пізні терміни сівби, гібридне жито добре перезимувало навіть в екстремальних зимових умовах (відсутність снігу та мороз до -18°С)
Рис. 4. Ті самі посіви жита, тільки навесні (фото зроблене 02.04.2011). Незважаючи на дуже пізні терміни сівби, гібридне жито добре перезимувало навіть в екстремальних зимових умовах (відсутність снігу та мороз до -18°С)

ВИРОЩУВАННЯ ЖИТА НА ЗЕЛЕНИЙ КОРМ

Рис. 5. Жито – дуже хороша культура для отримання зеленого корму як у чистому вигляді, так і в складі травосумішей. На фото: формування валків жита за допомогою трактора Claas Arion, агрегатованого з валкоутворювачем Liner
Рис. 5. Жито – дуже хороша культура для отримання зеленого корму як у чистому вигляді, так і в складі травосумішей. На фото: формування валків жита за допомогою трактора Claas Arion, агрегатованого з валкоутворювачем Liner

При вирощуванні на зелений корм жито зазвичай скошують до початку цвітіння і використовують для згодовування коровам та іншим сільськогосподарським тваринам.

Найчастіше для цих цілей обирають звичайні сорти жита, оскільки гібридне насіння – досить дороге задоволення.

Втім, в останні роки багато фермерів почали використовувати для отримання зеленого корму саме гібриди жита, оскільки це економічно виправдано.

Основні технологічні особливості:

  • краще використовувати спеціальні сорти і гібриди, які формують більшу вегетативну масу, активно ростуть у весняний період;
  • не можна вносити інсектициди навесні, оскільки згодовування такого зеленого корму призводить до хвороб або загибелі тварин.

ВИРОЩУВАННЯ ЖИТА ДЛЯ ОТРИМАННЯ СИЛОСУ (СІНАЖУ)

Рис. 6. Жито – одна з основних культур у світі для отримання силосу (сінажу). Для біогазового виробництва зазвичай використовують жито в чистому вигляді, для кормових цілей – як у чистому вигляді, так і у складі травосумішей
Рис. 6. Жито – одна з основних культур у світі для отримання силосу (сінажу). Для біогазового виробництва зазвичай використовують жито в чистому вигляді, для кормових цілей – як у чистому вигляді, так і у складі травосумішей

Вирощування жита на силос – основний напрям використання жита в ЄС. Для вирощування на силос підходять як гібриди, так і сорти жита. Особливістю гібридів жита є те, що вони здатні формувати більшу вегетативну масу. На півночі Європи, наприклад, у Швеції та Норвегії, жито є культурою номер один для отримання силосу, що використовується для годівлі сільськогосподарських тварин, а також для енергетичних цілей.

Основні технологічні особливості:

  • краще використовувати спеціальні високопродуктивні сорти та гібриди, призначені для отримання силосу;
  • при вирощуванні гібридного жита для отримання силосу і зеленого корму необхідно значно менше насіння, ніж при використанні звичайних сортів. Звичайна норма висіву гібридів жита на силос становить 2,0–2,5 млн схожих насінин на гектар (залежно від умов і гібрида), тоді як норма висіву традиційних сортів жита на силос – 6,0–7,0 млн/га залежно від умов.

ВИРОЩУВАННЯ ЖИТА ДЛЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ЦІЛЕЙ

Для енергетичних цілей використовують як зерно жита, так і солому та силос.

Зерно жита. При використанні зерна для отримання теплової енергії перевагою жита є те, що культура має найменшу собівартість серед усіх зернових і хороші енергетичні показники. Зерно жита також має гарну плинність, що важливо при використанні в автоматичних котлах. На відміну від соломи, воно не потребує пелетування, а це суттєво знижує витрати на виробництво енергії. Теплота згоряння зерна жита набагато вища, ніж соломи. При вирощуванні культури для таких цілей краще використовувати спеціальні гібриди, що характеризуються високою врожайністю. Оскільки харчові якості зерна в цьому випадку не мають значення, для енергетичних цілей можна використовувати більш дешеве насіння гібридів жита, яке характеризуються високою врожайністю, але не мають необхідних хлібопекарських якостей.

Рис. 7. Використання житньої соломи для енергетичних цілей досить вигідне, адже собівартість її виробництва нижча, ніж пшениці, а за кількістю енергії, що виділяється при згорянні, вона практично нічим не поступається. З 1 га посівів жита можна заготувати більше соломи, ніж з пшениці або ячменю. На фото: теплогенератор на соломі Faust
Рис. 7. Використання житньої соломи для енергетичних цілей досить вигідне, адже собівартість її виробництва нижча, ніж пшениці, а за кількістю енергії, що виділяється при згорянні, вона практично нічим не поступається. З 1 га посівів жита можна заготувати більше соломи, ніж з пшениці або ячменю. На фото: теплогенератор на соломі Faust

Спалювання зерна жита для отримання теплової енергії та електрики – поширений напрям використання культури в країнах ЄС. При нинішніх цінах собівартість енергії може бути нижчою, ніж при використанні пеллет і природного газу, але вищою, ніж при використанні тюків соломи. Але для автоматичного опалення котеджів, де складно використовувати цілі тюки соломи та біомаси, це один із найвигідніших варіантів.

Солома жита. Жито формує велику вегетативну масу і залишає значну кількість соломи, яку можна успішно використовувати для спалювання і отримання електро- і теплової енергії. За врожаєм соломи з одного гектара серед усіх зернових культур жито поступається тільки кукурудзі. В окремих регіонах, наприклад на півночі, жито є культурою номер один для виробництва зерна та соломи як для енергетичних цілей, так і для виробництва силосу. Особливо актуальне вирощування жита на солому з метою отримання енергії в пустельних регіонах на зрошенні, оскільки деревина там відсутня.

Силос із жита. Силос, отриманий зі скошеної вегетативної маси жита, є одним із найбільш поширених джерел енергії для виробництва біогазу та електроенергії, що особливо актуально на бідних ґрунтах, не придатних для вирощування кукурудзи, а також у північних регіонах. Особливо високу економічну ефективність дає вирощування жита на піщаних і кислих ґрунтах, на яких кукурудза потребує значно вищих економічних витрат порівняно з житом.

ВИРОЩУВАННЯ ЖИТА ЯК ПОКРИВНОЇ КУЛЬТУРИ

Один із сучасних напрямів використання жита – вирощування його як покривної культури (сидерату). Це захист ґрунту від ерозії, підвищення його родючості, додаткове добриво, можливість випасати худобу восени, а також більш високе накопичення вологи в зимовий період.

Рис. 8. Вирощування жита та інших озимих культур у міжряддях садів і виноградників цілком виправдане, адже це не тільки додаткове добриво: жито також запобігає вилуговуванню азоту взимку
Рис. 8. Вирощування жита та інших озимих культур у міжряддях садів і виноградників цілком виправдане, адже це не тільки додаткове добриво: жито також запобігає вилуговуванню азоту взимку

Використання жита як озимої покривної культури також допомагає зменшити вимивання азоту із ґрунту разом із зимовими опадами, що особливо актуально на піщаних ґрунтах і в умовах останніх років, коли взимку часто йдуть дощі. З цією метою жито (або іншу озиму культуру) висівають між рядами в садах і виноградниках, щоб вловлювати азот і використовувати його після загортання сидерату в ґрунт.

Рис. 9. Використання жита як покривної культури за технологій Strip-till і No-till дуже поширене в сучасному землеробстві. Жито – це покривна культура №1 в двопільних сівозмінах соя – кукурудза. На фото: проведення сівби кукурудзи в покривне жито
Рис. 9. Використання жита як покривної культури за технологій Strip-till і No-till дуже поширене в сучасному землеробстві. Жито – це покривна культура №1 в двопільних сівозмінах соя – кукурудза. На фото: проведення сівби кукурудзи в покривне жито

Як бачимо, жито можна вирощувати для досить різноманітних цілей. Це одна із найбільш гнучких у технологічному плані культур. У наступних публікаціях ми детальніше розглянемо технологічні особливості вирощування жита з огляду на напрями його використання.

Олексій Орлов, канд. с.-г. наук

Опубліковано в журналі “Агроном”, 2021

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ

Ріжки жита – шкідливість і менеджмент

Попри всі досягнення аграрної науки, на сьогодні...

Основні хвороби жита озимого та заходи щодо їх контролю

Значний недобір і втрати врожаю жита спричиняють...

Вирощування гібридного жита

Жито є дуже перспективною культурою для України,...

Погода

Kyiv
чисте небо
8.9 ° C
9.3 °
7.9 °
57 %
4.9kmh
0 %
Вт
10 °
Ср
15 °
Чт
18 °
Пт
18 °
Сб
11 °