Як покращують якість грунту в органічному господарстві – досвід

149
Як покращують якість грунту в органічному господарстві

У ПСП ім. Шевченка (Київська область) майже половину угідь відведено під органічне виробництво, є органічний сад і теплиці. Директор з виробництва Андрій Вдовиченко назвав основні фактори покращення якості ґрунтів в органічному господарстві.

«Якщо говорити про родючість ґрунту, то у нас створена система компостування. Цей процес займає 2-3 місяці, вихід готової продукції — 60-70%. Норма внесення компосту — 10-15 т/га. Якщо ми беремо звичайний перегній, то це – 20-40 т. Ми організували окремі бурти під компостування, там утримується певний температурний режим і вологість, відбувається обов’язково процес аерації», — зазначає Андрій Вдовиченко.

За словами експерта, для організації процесу було придбано аератор та телескопічний навантажувач.

Також підприємство створило вермиферму, де виробляють вермикомпост для власних потреб. Спеціально для цього придбали сепаратор розділення продукції на фракції. Строк компостування — 9-11 місяців. Вихід готової продукції менший, ніж у компості, але норма внесення 3-5 т/га.

«Для теплиці та саду більш ефективне використання вермикомпосту. Його корисна дія дещо вища від звичайного компосту, тому що субстрат краще перероблений і містить більше поживних речовин. Недоліком цієї технології є додаткові організаційні витрати на процес вермикомпостування. Його собівартість втричі вища за компостування», — розповідає Андрій Вдовиченко. Серед обов’язкових факторів покращення якості ґрунтів в органічному господарстві він називає присутність у сівозміні бобових та сидеральних культур.

«Через те, що економічні реалії не дають можливості робити якісну сівозміну, на наших землях велику площу займають бобові культури — соя, нут, сочевиця. При їх вирощуванні ми обов’язково використовуємо інокулянти», — зазначає Андрій Вдовиченко.

Також в ПСП ім. Шевченка обов’язково після ранніх зернових сіють сидеральну культуру — гірчицю білу.

agroportal.ua

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram