06 Грудня 2021

Дослідження якості зібраного врожаю кукурудзи

Один у полі не воїн, один у полі – агроном. І він, на відміну від одинокого воїна, здатен самотужки здолати цілі армії хвороб, шкідників і бур’янів, які атакують посіви впродовж сезону.

Та навіть найдосвідченішим іноді не завадить дружня порада чи рекомендація. Тож вам на допомогу ми пропонуємо календар агронома. Й останню в цьому агросезоні сторінку нашого календаря присвячуємо дослідженню якості зібраного врожаю.

ПЕРЕВІРЯЄМО ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ

Коли врожай зібрано, закономірно виникає запитання, як вчинити з ним надалі: здати на елеватор (склад) чи експортувати за кордон. Прийняти оптимальне рішення, як найкраще реалізувати зерно кукурудзи, допоможе дослідження в лабораторних умовах.

Сфери використання зерна кукурудзи

Обов’язкові вимоги до зерна кукурудзи, що гарантують безпеку життя і здоров’я людини, тварин та охорону довкілля, наведено в ДСТУ 4525:2006 «Кукурудза. Технічні умови». В ньому вказано групи фізичних і хімічних показників продукції, за якими її оцінюють, та їх гранично допустимі значення.

При оцінці фізичних властивостей зерна кукурудзи визначають форму плодів і зерна, лінійні розміри, крупність, об’єм, виповненість, щуплість, вирівняність, масу 1000 насінин, щільність, натуру, механічні пошкодження, механічні властивості, зараженість шкідниками, засміченість.

До хімічних показників якості зерна відносяться вологість, вміст білка, кислотність і зольність.

Вміст вологи в зерні кукурудзи визначає можливість його зберігання. Підвищений вміст вологи в зерні посилює процеси його дихання, сприяє розвитку мікроорганізмів, що призводить до великих втрат зерна і погіршує його якість.

Вміст білка характеризує харчову цінність зерна, а також його технологічні властивості. Білки здатні поглинати й утримувати велику кількість води. Багато вологи зв’язується, наприклад, білками борошна при утворенні тіста та білками круп у процесі приготування страв тощо.

Кислотність служить додатковою ознакою, яка характеризує свіжість зерна. Чим вищий показник кислотності, тим більшою мірою зерно піддається дії власних ферментів чи мікроорганізмів, тобто воно не свіже.

Зольність – це кількість золи, яка утворилася при спалюванні зерна, розрахована у відсотках до початкової його маси. Цей показник впливає на  вихід борошна при його переробці. Крім того, зольність визначає сорт борошна: у вищих сортах зольність найменша, тому що в ній найменша кількість оболонок (а найбільше золи міститься в оболонках і алейроновому шарі).

Все про дослідження кісних показників кукурудзи читайте тут: https://cropcare.institute/gotova_produktsia

ПІДТВЕРДЖУЄМО БЕЗПЕЧНІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

Аграріям, які виробляють продукцію, особливо на експорт, необхідно обов’язково підтверджувати її безпечність. Адже вміст залишкових кількостей пестицидів, радіонуклідів і мікотоксинів у ній не має перевищувати допустимі норми й суворо регулюються.

Підтвердженню при обов’язковій сертифікації зернових, зернобобових культур (зерно, посівний матеріал) підлягають такі показники: токсичні елементи (ртуть, миш’як, мідь, свинець, кадмій, цинк); мікотоксини (афлотоксин В1, Т-2 токсин, зеаралеон, дезоксинивалнеол); шкідливі домішки (ріжки, гірчак повзучий, софора лисохвістна, термопсис ланцетний, в’язель різнокольоровий, геліотроп опушеноплідний, триходесма сива, куколь, плевел п’янкий); сажкові зерна (марані, синегузочні); фузаріозні зерна (для пшениці та ячменю), зіпсовані зерна; зараженість шкідниками, бензопірен (для зерна, яке пройшло теплову обробку); пестициди, радіонукліди.

Більше про дослідження зерна кукурудзи на комплекс показників дізнайтеся тут: https://cropcare.institute/gotova_produktsia

На цьому ми завершуємо наш календар. Щиро сподіваємось, що він став вам у пригоді.

Найсвіжіші матеріали читайте в журналі «Агроном». Слідкуйте за головними агрономічними новинами на нашій сторінці у Facebook та каналі в Telegram

СТАТТІ ПО ТЕМІ