Україна належить до числа основних держав світу, які вирощують пшеницю озиму не тільки для власних потреб, а й на експорт. Серед чинників, які суттєво впливають на виробництво зерна цієї культури в нашій країні, провідну роль відіграють кліматичні та агротехнічні умови.
У степовій зоні погодно-кліматичні умови під час перезимівлі пшениці озимої помітно різняться за роками. Регулярно трапляються зими з екстремальними метеорологічними явищами. Несприятливі погодні умови взимку, особливо низькі температури, призводять до зрідження посівів, а іноді до їх повної загибелі.
Проблема перезимівлі має велике господарське значення. Від рівня загибелі пшениці озимої залежать обсяги збитків як кожного господарства окремо, так і країни в цілому.
Відповідно до ґрунтово-кліматичних умов степової зони, сорти пшениці озимої мають характеризуватися комплексною стійкістю до абіотичних стрес-факторів, а технології їх вирощування – спрямовуватися на досягнення максимальної зимостійкості рослин, оскільки лише за таких умов можлива реалізація генетичного потенціалу врожайності сорту.
БАЛАНС МІЖ РОЗВИТКОМ І ЗИМОСТІЙКІСТЮ
Строки сівби суттєво впливають на анатомічний і фізіологічний стан рослин пшениці озимої. Так, сівба в оптимальні строки в більшості випадків гарантує добру перезимівлю рослин, а це позитивно впливає на їхню зернову продуктивність. Останнім часом простежується тенденція до зміщення оптимальних строків сівби в бік пізніх, що зумовлено більш тривалою вегетацією рослин в осінній період, частими відлигами взимку і раннім відновленням весняної вегетації.
Дослідженнями встановлено: чим стадійно молодша рослина, тим вища її резистентність до низьких температур. При порівнянні морозостійкості озимини пізніх (10 жовтня) і ранніх (5 вересня) строків сівби більш високою стійкістю до низьких температур відзначалися молоді рослини, які входили в зиму в менш активному стані, ніж за ранніх і оптимальних термінів. Разом із цим найбільшою зерновою продуктивністю відзначались добре розвинуті рослини, тобто менш резистентні до низьких температур. За таких умов існує потреба в пошуку балансу між розвитком і морозостійкістю рослин пшениці, який можна ефективно регулювати за рахунок агрозаходів.
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ СТРЕС-СТІЙКОСТІ РОСЛИН
Попередніми дослідженнями в галузі рослинництва доведено, що вплив низької температури викликає синтез специфічних білків як відповідь рослини на дію стрес-фактора. Під впливом низьких температур порушується цілісність мембранних структур, змінюються їхні властивості, крім цього, стресор-подразник викликає формування цілої ланки захисних реакцій, спрямованих на репарацію пошкодження.
Посилення негативної дії температурного стресу спостерігається при обробці рослин ауксинами, цитокінінами та гіберелінами, і, навпаки, збільшення опору посилюється під впливом абсцизової кислоти і фітогормонів-активаторів метаболізму. Отримані дані вказують на можливість підвищення стрес-стійкості рослин і мінімізації негативної дії низьких температур шляхом обробки рослин біологічно активними сполуками. В нашому досліді вивчався вплив розчинів бурштинової кислоти, молібдат амонію та аміачної селітри на захисні й регенеративні функції рослин пшениці озимої.
В дослідженні ставилося завдання розробити заходи попередження загибелі рослин пшениці озимої в період зимівлі з метою одержання максимально можливої їх продуктивності. У системі цих заходів важливе значення має вивчення особливостей росту та розвитку рослин озимини і формування ними зимостійкості та продуктивності.
Мета дослідження – з’ясувати ефективність комплексного впливу ґрунтово-кліматичних умов, сортових особливостей, строків сівби, фону мінерального живлення, попередників і регуляторів росту рослин як чинників підвищення урожайності пшениці озимої; встановити можливості застосування біологічно активних речовин для підвищення регенеративної здатності рослин, пошкоджених низькими температурами.
Дослідження проводили в північній підзоні Степу на базі Інституту зернових культур НААН впродовж 2016–2018 рр. Ґрунтовий покрив дослідних ділянок – чорнозем звичайний малогумусний повнопрофільний. Вміст гумусу в орному шарі – 2,97–3,01%, валових запасів азоту – 0,20%, рухомого фосфору – 110–153 мг/кг ґрунту, обмінного калію – 75–127 мг/кг ґрунту (за Чириковим). Сіяли 5 і 20 вересня та 10 жовтня рядковим способом на глибину 5–6 см. Вирощували сорти пшениці озимої Мудрість одеська і Голубка одеська (оригінатор – Селекційно-генетичний інститут).
Читати по темі: З яким добривом сіяти озиму пшеницю?
Польовий дослід закладали по таких попередниках, як чорний пар і пшениця озима, на трьох фонах мінерального живлення. По чорному пару були такі варіанти: без добрив, N30P30K30 і N60P60K60 д. р. кг/га; щодо пшениці озимої: без добрив, N60P60K60, N90P90K90. По удобрених фонах додатково вносили азотні добрива: N30 (кінець кущіння – початок виходу рослин в трубку, локально), N30 (у фазі колосіння, позакоренево).
При перевищенні економічного порогу шкодочинності бур’янами і хворобами посіви обприскували баковою сумішшю гербіциду діален С (0,8 л/га) і фунгіциду альто супер (0,4–0,5 л/га). Рослинні зразки проморожувались в період з 1 по 30 січня при температурі мінус 18°С з експозицією 24 години. Для обробки рослин після проморожування використовували 2% розчини (бурштинової кислоти – C4H6O4, молібдату амонію – (NН4)6Мо7O24 х 4Н2О та аміачної селітри – NH4NO3), а потім їх відрощували за температури 18–24°С.
Погодні умови в роки проведення досліджень були характерними для зони Степу, вони різнилися як за температурним режимом, так і за кількістю опадів впродовж вегетації пшениці озимої. У цілому в період досліджень загрозливих гідротермічних умов впродовж зимівлі пшениці озимої не спостерігалось. В умовах помірних зим рослини озимини відзначались порівняно високим рівнем морозо- і зимостійкості за роками досліджень. Виживаність рослин в польових дослідах коливалась у межах 91–98%.
РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ
Отримані дані свідчать про вирішальний вплив фізіологічного стану рослин восени на їх стійкість до несприятливих гідротермічних умов зимового періоду, виживаність і продуктивність.
Осінній розвиток рослин пшениці озимої і пов’язане з ним формування зимостійкості залежали від досліджуваних чинників: сортових особливостей, строків сівби, фону мінерального живлення та попередників. За сівби 25 вересня і 10 жовтня по попереднику чорний пар рослини менше гинули, ніж при більш ранніх строках сівби (5 вересня), ймовірно, у зв’язку з коротким періодом їх вегетації восени та меншим переростанням. Найвищий рівень зимостійкості пшениці озимої після стерньового попередника відмічався при сівбі 25 вересня, а в межах одного строку сівби – при достатньому забезпеченні поживними елементами (N90P90K90).
Оскільки за різної інтенсивності одного і того ж екстремального чинника виживаність рослин змінюється по-різному, при порівнянні терморезистентності пшениці озимої, вирощеної за різних технологій, оцінку виживаності рослин та їх регенеративної здатності проводили за однакового низькотемпературного стресового навантаження шляхом прямого проморожування в контрольованих умовах. В досліді при обробці озимини біологічно активними сполуками – розчинами бурштинової кислоти і молібдату амонію спостерігалась активація регенеративної здатності пшениці озимої після дії низьких температур.
Отримані дані свідчать про те, що обробка рослин пшениці озимої розчином бурштинової кислоти після проморожування достовірно сприяла підвищенню виживаності пошкоджених рослин – в середньому на 18,4%. Під впливом молібдату амонію загибель проморожених рослин озимини також знижувалася, але меншою мірою, в середньому на 8,6%. Аміачна селітра сприяла більш швидкому відновленню і росту вегетативної маси, проте виживаність рослин практично не збільшувалася (табл. 1).
Результати проведених у 2016–2018 рр. досліджень свідчать про наявність стійкої тенденції до формування вищої урожайності пшениці озимої за сівби 25 вересня порівняно з 5 вересня та 10 жовтня. Така тенденція спостерігалась незалежно від сортових особливостей при вирощуванні озимини після обох попередників. Середня урожайність пшениці озимої у досліді за оптимального строку сівби варіювала у межах 3,07–5,15 і 3,88–6,83 т/га при вирощуванні її після озимини та по чорному пару відповідно.
Рослини ранніх строків сівби більше пошкоджувались і повільніше відростали після морозу і відповідно формували меншу врожайність – у середньому 3,61–5,69 т/га по чорному пару та 2,83–4,23 т/га після стерньового попередника. За сівби 10 жовтня рослини входили в зиму з незначними запасами енергетичних речовин і недостатньо розвинутим асиміляційним апаратом, як результат – продуктивність знижувалась на 3,9 та 10,3% залежно від попередника. Однак найменший урожай зерна був у не удобрених варіантах досліду за раннього строку сівби (табл. 2).
Максимальний урожай зерна (4,23 т/га) сорт Мудрість одеська сформував за сівби 5 вересня після стерньового попередника при внесенні добрив у дозі N90P90K90. За аналогічних умов, але при сівбі 25 вересня його урожайність підвищилась до 5,15 т/га, що на 0,24 т/га більше порівняно з пізнім терміном сівби (10 жовтня). Меншою урожайністю зерна (4,13–4,62 т/га) після стерньового попередника і на такому ж фоні живлення відзначався сорт Голубка одеська за всіх строків сівби.
Досліджувані сорти при вирощуванні по чорному пару формували високу продуктивність. В середньому за 2016–2018 рр. при сівбі 25 вересня максимальна урожайність сорту Мудрість одеська становила 6,83 т/га, а Голубка одеська – 6,41 т/га. Натомість за сівби 5 вересня внаслідок більшого вилягання посівів сорту Мудрість одеська, ніж сорту Голубка одеська спостерігалося значне порушення нормального росту і розвитку рослин, зменшення розмірів фотосинтетичного апарату, сповільнення процесів засвоєння елементів живлення і води, що в підсумку призвело до зниження урожайності зерна на 1,14 т/га порівняно з оптимальним строком сівби. За таких же умов продуктивність сорту Голубка одеська знизилася на 0,69 т/га, проте урожай зерна був вагомим – 5,72 т/га.
ВИСНОВКИ
На основі проведених дослідів з’ясовано, що на морозостійкість і зернову продуктивність рослин пшениці озимої суттєво впливали досліджувані агротехнічні прийоми, досконале вивчення і впровадження яких у виробництво сприятиме отриманню сталих урожаїв зерна озимини.
Протягом усього періоду польових досліджень внесення мінеральних добрив значною мірою покращувало процеси росту та розвитку рослин пшениці озимої. Слід зазначити, що після стерньового попередника на удобрених фонах (N60P60K60 і N90P90K90) за сівби пшениці озимої в оптимальні строки простежувалась висока позитивна динаміка формування урожайності зерна. Створення підвищеного фону живлення в більшості випадків супроводжувалось значним додатковим приростом урожайності зерна – в середньому від 0,7 до 1,80 т/га порівняно з контрольним варіантом. Водночас на неудобреному фоні більшу урожайність (3,75 т/га) пшениця озима формувала по чорному пару порівняно з ділянками, де попередником була пшениця озима, – 2,96 т/га. Відхилення від оптимального строку сівби як в бік більш раннього (5 вересня), так і в бік пізнього (10 жовтня) зумовлювало послаблення морозо- і зимостійкості рослин і зниження рівня урожайності зерна.
Проведені дослідження показали перспективність застосування бурштинової кислоти для посилення захисних реакцій рослин озимини, спрямованих на репарацію пошкодження та зменшення негативної дії низькотемпературного стресу. Завдяки обробці посівів озимої пшениці бурштиновою кислотою виживаність пагонів і рослин підвищувалася на 19,4 та 17,2% відповідно.
С. С. Ярошенко, Інститут зернових культур НААН України
Опубліковано в журналі “Агроном”, 2022